niedziela, 13 kwietnia 2014

Placki z kaszy jaglanej i szpinakiem

Kasza jaglana to „samo zdrowie”. Zawiera wiele cennych składników, które działają na nasz organizm niczym lekarstwo. Podobnie szpinak, bogaty w beta-karoten i luteinę, które są potężnymi antyoksydantami.
Składniki na placki
1 szklanka kaszy jaglanej
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 g), może też być świeży
2 jajka
sól i pieprz
oliwa z oliwek lub masło klarowane



Wykonanie
Szpinak rozmrozić w durszlaku. Można go też lekko odcisnąć.
Kaszę jaglaną ugotować.
Kaszę jaglanką kilka razy wypłukać na sicie. Do garnka wlać 2 szklanki wody, wsypać 1 szklankę kaszy, zagotować. Zmniejszyć ogień, nakryć przykrywką i gotować, aż będzie miękka. Ostudzić.
Do miski dodać kaszę i szpinak. Wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ręką formować placuszki wielkości około 5 cm. Z tej porcji wychodzi ok 14 placuszków. Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy z oliwek, lub niewielką ilość klarowanego masła. Smażyć placuszki z  na złoty kolor.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Oh Zosiu pysznie te placki wyglądają. Chętnie bym przygotował sobie je. Jednak jestem na diecie Dukana. I jedyne placki na które mogę sobie pozwolić to placki Dukana Powiedz jak długo smażą się te placki ?

    OdpowiedzUsuń